Regeling transparantie zorgaanbieders aangescherpt (2024)

Vanaf 1 september 2024 geldt een nieuwe versie van de transparantieregels zorgaanbieders van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het doel van deze regeling is om duidelijk te maken welke informatie een zorgaanbieder moet verstrekken en op welk moment. De gedachte hierachter is dat cliënten/patiënten met deze informatie een betere keuze kunnen maken over welke zorg ze willen afnemen en bij wie.

In deze aangepaste versie zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd. Dit omdat volgens de NZa cliënten/patiënten te vaak onbedoeld zorg ontvangen die niet wordt vergoed door hun zorgverzekeraar.

Voor zorgverleners staat er in de vernieuwde regeling een belangrijke wijziging. De wijziging vraagt namelijk van zorgverleners om cliënten/patiënten al voordat de zorgverlening van start gaat, actief en aantoonbaar te informeren over de aan- of afwezigheid van een overeenkomst met zorgverzekeraars en wat dat betekent voor de vergoeding van de zorg door de verzekeraar. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop zorgverleners informatie moeten verstrekken voorafgaand aan de eerste behandeling. Wat er verandert en welke acties dit van jou vraagt, lees je hieronder.

Wat regelt de NZa-transparantieregeling zorgaanbieders?

Samengevat staat in de regeling:

  • op welke wijze zorgaanbieders cliënten/patiënten moeten informeren
  • welke informatie zorgaanbieders aan cliënten/patiënten moeten verstrekken
  • wanneer, op welk moment, zorgaanbieders deze informatie moeten verstrekken en
  • dat zorgaanbieders hun cliënten/patiënten niet mogen ‘misleiden’.
Informatieverstrekking

In de eerdere versie was in artikel 4 al opgenomen welke informatie de zorgaanbieder aan de patiënt moet verstrekken. Het gaat onder meer ominformatie over:

  • de te leveren prestaties
  • de voor de cliënt/patiënt van belang zijnde tarieven en of die exclusief of inclusief btw zijn
  • of de te leveren prestaties Zvw- of Wlz-verzekerde zorg betreffen
  • eventuele ‘eigen betalingen’
  • wat voor de cliënt/patiënt van belang is om een weloverwogen keuze te maken om zorg te vergelijken en te ontvangen.
Wat verandert er met de nieuwe versie van de regeling?

In de nieuwe versie van de regeling is – in aanvulling op de bovenstaande informatieverplichtingen, die ook in de nieuwe regeling blijven bestaan – opgenomen dat de zorgaanbieder:

  • de cliënt/patiëntactief en aantoonbaar informeert over de aanwezigheid of afwezigheid van een overeenkomstmet de zorgverzekeraar van de cliënt/patiënt
  • de cliënt/patiëntactief en aantoonbaar informeert over de gevolgen van de aan- of afwezigheid van een overeenkomst voor de vergoedingvan de zorg door de verzekeraar
  • de cliënt/patiënt voor informatie over de hoogte van de vergoedingverwijst naar de zorgverzekeraar.
Wat betekent dat concreet voor jou als fysiotherapeut?

Je moet tenminste op je website informatie plaatsen over de prestaties die je levert, de tarieven die van toepassing zijn, of en op welke wijze de prestaties worden vergoed (eventuele eigen betalingen) en (indien van toepassing) wachttijden of een patiëntenstop.

Actief, aantoonbaar en vóór de zorgverlening start

De vernieuwde transparantieregeling van de NZa vereist van je dat je informatie over de aanwezigheid of afwezigheid van een overeenkomst met verzekeraars en de gevolgen daarvan voor de vergoeding, ‘actief’ én ‘aantoonbaar’ verstrekt, vóór de zorgverlening start. Deze informatie mag uitsluitend feitelijk zijn. Als informeren voor de start van de zorgverlening op medisch inhoudelijke grond niet mogelijk is, moet je de patiënt informeren op het eerst mogelijke moment. Daarnaast mag de informatieverstrekking er niet op gericht zijn de consument te sturen in zijn keuze voor een bepaalde zorgverzekeraar.

In de fysiotherapie spelen eigen betalingen een grote rol en de vergoedingen vinden meestal plaats vanuit de aanvullende verzekering. Ook dit kan tot gevolg hebben dat cliënten/patiënten worden geconfronteerd met onverwachte kosten. Wij adviseren daarom om ook deze informatie, aanvullend aan de eisen van de NZa, extra onder de aandacht te brengen. Voor de patiënt moet helder zijn dat fysiotherapie voor volwassenen slechts wordt vergoed via de aanvullende verzekering en dat bij een chronische indicatie pas vanuit de basisverzekering wordt vergoed vanaf de 21e behandeling.

Voor informatie over de specifieke gevolgen voor de hoogte van de vergoeding voor de betreffende cliënt/patiënt, verwijs je deze naar de eigen zorgverzekeraar. Je voorkomt daarmee dat jou een verwijt treft als de cliënt/patiënt toch minder vergoed krijgt dan verwacht. Ook is de zorgverzekeraar beter op de hoogte van de actuele stand van zaken (bijvoorbeeld ten aanzien van het eigen risico, eventueel wettelijke eigen bijdragen, een eventuele aanvullende verzekering, et cetera).

Actiefbetekent dat je als praktijk informatie ook echt aan de patiënt verstrekt. Informatie waar de patiënt zelf naar moet zoeken, zoals een bericht op de website van de praktijk, is niet voldoende.

Aantoonbaarbetekent dat je als praktijkhouder moet kunnen laten zien dat de informatie actief is gedeeld. Volgens de NZa wordt aan het vereiste van aantoonbaarheid in elk geval voldaan als de informatie per post, per e-mail of via het patiëntenportaal (mits de patiënt wordt geattendeerd op een nieuw bericht) aan de patiënt gestuurd wordt. Een aantekening in het dossier is niet voldoende.

De informatie dient plaats te vindenvóór de zorgverlening start. Dit betekent volgens de NZa dat de informatie moet worden verstrekt vóórdat een declarabele prestatie wordt geleverd en/of een behandelingsovereenkomst tussen de patiënt en zorgaanbieder tot stand komt.

Afspraakbevestiging

Informatieverstrekking vindt bijvoorbeeld actief en aantoonbaar plaats voor de start van de zorgverlening als je:

  • in de afspraakbevestiging vermeldt met welke verzekeraars er al dan niet een contract is afgesloten en
  • een korte uitleg geeft over de mogelijke gevolgen van het ontbreken van een contract met een verwijzing naar de (zorg)verzekeraar voor de specifieke gevolgen voor de betreffende patiënt.
  • Daarnaast adviseren wij informatie op te nemen over de wijze waarop fysiotherapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar als je praktijk wel een contract heeft afgesloten met zorgverzekering van de patiënt.

Als de afspraakbevestiging per e-mail aan de patiënt wordt toegestuurd, kan worden volstaan met een link naar de webpagina waarop voornoemde informatie beschikbaar is. Informatieverstrekking via het patiëntenportaal geldt als ook actief, als dat tenminste gepaard gaat met een attendering van een nieuw bericht.

Als je cliënt/patiënt niet over een e-mailadres beschikt en/of niet computervaardig is, moet je de informatie per post toezenden.

Je kunt voor de informatieverstrekking onze voorbeelddocumenten gebruiken en deze aanpassen aan de specifieke situatie van jouw praktijk. Die vind je rechtsboven (via desktop) of hieronder (op mobiel).

Regeling transparantie zorgaanbieders aangescherpt (2024)
Top Articles
Spieler, Schiedsrichter, TV-Experten und mehr: In der Fußball-EM steckt viel Brandenburg
The 5 best free movie apps of 2022
Proto Ultima Exoplating
Tony's Delicatessen & Fresh Meats
Charli D'Amelio: Wie die junge Amerikannerin TikTok-Sensation wurde
Bingo Bling Promo Code 2023
Butte County Court Oroville Ca
Chesapeake Wv Topix
Coolmathgames.comool Math
Officially Announcing: Skyward
Timothy Warren Cobb Obituary
Post-Tribune Obits
Zulrah Strat Osrs
Levidia 2019
Kinoprogramm für Berlin und Umland
Traveltalkonline
Cuộc thi “Chung tay vì an toàn giao thông” năm 2024
Violent Night Showtimes Near The Riviera Cinema
Dabs Utah State Liquor Store #09 - Murray
Lookwhogotbusted New Braunfels
Soul Attraction Rs3
Famous Sl Couples Birthday Celebration Leaks
Berkeley Law Bookstore
Juanita Swink Hudson
Garagesalefinder Com
Elmira Star Gazette Obit
Minneapolis, MN Real Estate & Homes for Sale | realtor.com®
Best Fantime Accounts
Standard Specification for Annealed or Cold-Worked Austenitic Stainless Steel Sheet, Strip, Plate, and Flat Bar
Sona Twu
Papa Johns Mear Me
Union Supply Direct Wisconsin
855-392-7812
Www.cvs/Otchs/Simply
Liveops Nation Okta Com Sign In
Wayne Carini How Tall
Ohio Licensing Lookup
Franco Loja Net Worth
Lenscrafters Westchester Mall
Mbta Commuter Rail Schedule Newburyport
Glowforge Forum
Wash World Of Lexington Coin Laundry
Smithfield Okta Login
Jailfunds Send Message
Stroom- of gasstoring? | Stedin
Lbl A-Z
Mpbn Schedule
Craigslist West Valley
Www.888Tt.xyz
Amazing Lash Bay Colony
Classic Forbidden Romance: 6 Reasons To Watch C-Drama “Love Between Fairy And Devil”
Sammyflood
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 5842

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.