Brandstofniveau laag! Energietekorten schaden de gezondheid van atleten, nieuwe onderzoekstool onthult hoe - Salk Institute for Biological Studies (2024)

Salk Nieuws

Brandstofniveau laag! Energietekorten schaden de gezondheid van atleten, nieuw onderzoeksinstrument onthult hoe

Wetenschappers van Salk hebben een muizenmodel ontwikkeld om relatief energietekort bij sport (RED's) te bestuderen. Hieruit is gebleken dat het syndroom het hele lichaam beïnvloedt en mannen en vrouwen op verschillende manieren treft.

LA JOLLA—In 2014 benoemde het Internationaal Olympisch Comité een syndroom dat veel van zijn atleten treft: relatieve energietekorten in de sport, of RED's. Naar schatting heeft meer dan 40% van de professionele atleten RED's, en het percentage zou nog hoger kunnen zijn bij recreatieve atleten en sporters.

Atleten ontwikkelen RED's wanneer ze consequent meer energie verbruiken via hun fysieke activiteit dan ze binnenkrijgen via hun dieet. Na verloop van tijd kan dit langdurige energietekort leiden tot een breed scala aan symptomen, waaronder hormonale en reproductieve problemen, slapeloosheid en vermoeidheid, botzwakte en -letsel en een hoger risico op angst en depressie. Ondanks de hoge prevalentie is er weinig bekend over hoe RED's werken op cellulair en moleculair niveau, grotendeels omdat er geen vastgesteld laboratoriummodel van het syndroom was.

Nu hebben onderzoekers van het Salk Institute het baanbrekende muismodel van RED's gecreëerd en gebruiken het al om het syndroom beter te begrijpen. Hun eerste onderzoek onthulde dat RED's de grootte van organen en genexpressiepatronen in het hele lichaam beïnvloeden. Bovendien lijkt dit energietekort mannelijke en vrouwelijke muizen op verschillende manieren te beïnvloeden: bij mannetjes werd de gezondheid van de nieren het meest aangetast, terwijl bij vrouwtjes de reproductieve gezondheid en spiermassa het meest werden beïnvloed.

De bevindingen, gepubliceerd in Cell Metabolism op 3 september 2024 potentiële biomarkers identificeren om RED's definitief te diagnosticeren en nieuwe moleculaire doelen te bieden voor toekomstige therapieën die het syndroom kunnen stoppen, omkeren of helemaal kunnen voorkomen.

"Zonder een diermodel van het syndroom was er geen manier om inzicht te krijgen in de mechanismen ervan op cellulair of moleculair niveau", zegt hoogleraar Satchidananda Panda, hoofdauteur van de studie en Rita en Richard Atkinson Chair bij Salk. "Door een effectief muizenmodel van RED's op te zetten, kunnen we nu systematisch vragen hoe het syndroom elk orgaan, weefsel en bot in het lichaam beïnvloedt en wat we kunnen doen om atleten te helpen die deze symptomen ervaren."

Andere groepen hebben geprobeerd knaagdiermodellen van RED's te ontwikkelen, maar zijn er grotendeels niet in geslaagd de vele symptomen ervan te repliceren. Salk-wetenschappers hanteerden een nieuwe aanpak en door geleidelijk de verhouding tussen beweging en voedsel van de dieren te veranderen, waren ze in staat om veel menselijke kenmerken van RED's na te bootsen, waaronder hoge activiteitsniveaus, lage energie-inname, verminderd lichaamsgewicht, verstoorde activiteit-rustpatronen en verlaagde bloedsuikerspiegel. Ze richtten zich ook op relatief jonge muizen om de typische leeftijdscategorie van professionele atleten te modelleren, wat overeenkomt met 20-25 jaar oud bij mensen.

"Ons muizenmodel is een ongelooflijke mijlpaal in het lopende onderzoek naar REDs", zegt Laura van Rosmalen, eerste auteur van de studie en postdoctoraal onderzoeker in het lab van Panda. "En hoewel het niet zo geweldig is voor atleten, is het voor ons wetenschappers echt interessant - en schokkend - om te zien hoe het hele lichaam wordt beïnvloed door dit syndroom."

Met behulp van dit nieuwe muismodel maten de wetenschappers hoe RED's de anatomie en genexpressieniveaus van 19 verschillende organen beïnvloeden. Muizen met RED's vertoonden een significante krimp van vitale organen, waaronder nieren en voortplantingsorganen, en een verslechtering van de botkwaliteit. De experimenten onthulden ook verschillende moleculaire veranderingen in het bloed die mogelijk gebruikt kunnen worden als biomarkers om patiënten te testen op RED's - een veel effectievere diagnostische benadering dan de huidige op vragenlijsten gebaseerde methoden.

De wetenschappers vonden ook verschillende verhoogde markers van stress bij de REDs-muizen, waaronder de activering van een hersen-lichaamshormoonnetwerk waarvan bekend is dat het bijdraagt ​​aan angst en depressie, met grotere effecten die bij vrouwtjes werden waargenomen. Wat sommige atleten misschien afdoen als zenuwen voor de wedstrijd, voegt Panda toe, kunnen in feite dieper gewortelde psychologische veranderingen zijn die verband houden met het syndroom.

Het nieuwe model en de eerste bevindingen zijn afkomstig van Panda's werk met de Wu Tsai Alliantie voor menselijke prestaties—een samenwerkend team van onderzoekers dat de beste menselijke prestaties en atletisch vermogen bestudeert met de bedoeling om “alle mensen in staat te stellen een optimale gezondheid en welzijn te bereiken” en een nadruk op vrouwelijke atleten.

"Het recept voor gezondheid is niet 'minder eten, meer bewegen'," zegt Panda. "In feite lijkt het combineren van deze twee onafhankelijke redelijke gewoontes niet goed als je al gezond bent. Maar tot nu toe lijkt de oplossing voor RED's niet zo eenvoudig als het verhogen van de calorie-inname. We hebben nu veel te onderzoeken met dit model om precies te bepalen wat onze klinische aanbevelingen zouden moeten zijn, en ik kijk ernaar uit om die nu mogelijke verkenning voort te zetten."

Naast atleten kunnen RED's ook anderen met negatieve energiebalansen beïnvloeden, zoals mensen met eetstoornissen zoals anorexia nervosa. Toekomstig onderzoek naar de preventie en behandeling van RED's zal deze populaties en atleten positief beïnvloeden, en een algehele gezondere populatie bevorderen in lijn met de missie van de Wu Tsai Human Performance Alliance.

Andere auteurs zijn onder meer Geraldine Maier, Terry Lin, Vince Rothenberg, Shaunak Deota en Ramesh Ramasamy van Salk; Jiaoyue Zhu, Elena Zhemchuzhnikova en Roelof Hut van de Rijksuniversiteit Groningen; en Erica Gacasan, Swithin Razu, Robert Sah en Andrew McCulloch van UC San Diego.

Het werk werd ondersteund door de Wu Tsai Human Performance Alliance, de Joe and Clara Tsai Foundation, de George E. Hewitt Foundation for Medical Research, een Salk Institute Innovation Grant, de National Institutes of Health (SIG #S10 OD026929, NCI CCSG: P30 014195), de Chapman Foundation, de Helmsley Charitable Trust en de National Science Foundation (ACI-1548562).

DOI: 10.1016 / j.cmet.2024.08.001

Brandstofniveau laag! Energietekorten schaden de gezondheid van atleten, nieuwe onderzoekstool onthult hoe - Salk Institute for Biological Studies (2024)
Top Articles
Walmart is launching GoLocal, a new service that will offer local delivery for national brands and small business operators
Dutch supermarkets and grocery stores
Friskies Tender And Crunchy Recall
Amc Near My Location
Mackenzie Rosman Leaked
What happened to Lori Petty? What is she doing today? Wiki
Find All Subdomains
Beautiful Scrap Wood Paper Towel Holder
Gunshots, panic and then fury - BBC correspondent's account of Trump shooting
Athletic Squad With Poles Crossword
Cvs Devoted Catalog
biBERK Business Insurance Provides Essential Insights on Liquor Store Risk Management and Insurance Considerations
Strange World Showtimes Near Amc Braintree 10
LeBron James comes out on fire, scores first 16 points for Cavaliers in Game 2 vs. Pacers
Top Hat Trailer Wiring Diagram
Cvs Learnet Modules
454 Cu In Liters
Sarpian Cat
Scenes from Paradise: Where to Visit Filming Locations Around the World - Paradise
Dr Adj Redist Cadv Prin Amex Charge
U Arizona Phonebook
No Hard Feelings - Stream: Jetzt Film online anschauen
Mahpeople Com Login
Allentown Craigslist Heavy Equipment
We Discovered the Best Snow Cone Makers for Carnival-Worthy Desserts
Johnnie Walker Double Black Costco
Little Rock Skipthegames
Rochester Ny Missed Connections
Magic Seaweed Daytona
Hampton University Ministers Conference Registration
R&S Auto Lockridge Iowa
3 2Nd Ave
2023 Ford Bronco Raptor for sale - Dallas, TX - craigslist
Meowiarty Puzzle
Askhistorians Book List
Craftsman Yt3000 Oil Capacity
United E Gift Card
Sun-Tattler from Hollywood, Florida
Upstate Ny Craigslist Pets
Facebook Marketplace Marrero La
Honda Ruckus Fuse Box Diagram
Busch Gardens Wait Times
Why I’m Joining Flipboard
Ursula Creed Datasheet
The Wait Odotus 2021 Watch Online Free
R: Getting Help with R
Matt Brickman Wikipedia
15 Best Places to Visit in the Northeast During Summer
Dlnet Deltanet
Twizzlers Strawberry - 6 x 70 gram | bol
Fahrpläne, Preise und Anbieter von Bookaway
Island Vibes Cafe Exeter Nh
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 5996

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.